Sunday, June 19, 2011

A rekordok könyve 1979


Megvásárolok mindenféle kerékpáros könyvet, szeretem őket olvasni, nézegetni. Egyik kedvencem Kő András - Drótszamár című rövid írásokat, történeteket tartalmazó könyve (1982, Sport kiadó, ISBN: 9632535545). Rendkívül szórakoztató pár perces rövid írásokról van szó, terveim szerint rendszeresen fogok itt idézni belőlük.

Álljon itt az első:

"A REKORDOK KÖNYVE.

The Guiness Book of records, 1979. Kellemes olvasmány Roi Tan szivar mellett vasárnap délután. Az egész egy nagy játék. Furcsaságok képeskönyve. Fantáziapótló meséskönyv - valósággal. A legnagyobb, a legkisebb, a leghoszabb, a legrövidebb, a leglasúbb, a leggyorsabb - ez változik témák szerint.
Sport, games and pastimes címszó alatt olvasok a kerékpárról.
A leghosszabb tandem biciklit 1976 áprilisában Dániában építették. Harmincöt ülés található rajta. A kerékpár 1360 kg és 21,94 m hosszú. Van egy harmadik, stabilizációs kereke is.
Gyerekkorunk kedvenc szólása volt, ha többen is vágytunk valamire: stipi-stop, én vagyok az első..., a második... és így tovább. Most mit mondjak? Stipi-stop, én vagyok a harminchatodik?
Ez a legbiztosabb.
A legnagyobb egykerekű, amelyet valaha hajtottak 13,97 m magas. Biztonsági övet erősítettek Carlho Sem Abrahams derekára Paramaribóban 1977. november 26-án, miközben 7 métert kerekezett.
Hét méterért minek az a nagy cécó?
A világ legnagyobb kerékpárjának elöl 64, hátul 20 kereke van. Az első kerekek átmérője 162,5 cm, a hátsóké 50,8 cm. Ezt a biciklit 1886-ban a Pope Manufacturing Company építette Massachusetts államban.
Szent ég! Micsoda kerékpárokat találtak ki! Anno is volt néhány csodabogár. Például a kerék-korcsolyázás, a családi velocipéd ( a triciklit a nő hajtotta, s ehhez csatolták "teherszállítmányként" a gyerekkocsit), a velocipédhintó (öten hajtották, valamennyien állva), a női velocipéd ("a nő alsó testét egész szekrény takarja, amely nem csak a szemektől, de a sártól is megóvja"), a szállító, a háromkerekű velocipéd ("előnnyel használhatja levélhordó, turista, fényképész"), a csónak- és jégvelocipéd (utóbbit egy kerék hajtotta, a kerék szegekkel kapaszkodott a jégbe, négy talpon szán tartotta a gépet) és így tovább.
A rekordok könyve szerint a világ legkisebb kerekekkel ellátott és hajtható biciklijét Charlie Charles építette, s ő is közlekedik vele Las Vegas cirkuszában. A kerekek átmérője 5,4 cm.
 Olvastam az Esti Hírlapban, hogy a jövő kerékpárja pályázatot a harmincéves Juan Szumowski nyerte Londonban. A feltaláló - foglalkozása építészmérnök - kerékpárja 43 cm-re hajtható össze, ily módon aktatáskában is szállítható. A pályázaton 400 modern biciklit mutattak be.
Optimista vagyok: felesleges aggódni a bicikli sorsáért.

Folyt. köv.: "Újabb percek a rekordok könyvével."

No comments:

Post a Comment